KLÍMÁK ÉS HŐSZIVATTYÚK


Klíma


A klímákról még az él köztudatban, hogy csak légtérhűtésre használt eszközök. A valóság az, hogy az elmúlt években a (hűtő-fűtő) klímák a hideg teremtésen túl az egyik leghatékonyabb ár-érték arányban lévő fűtési módszerré is váltak. Kiépítése sokkal könnyebb, kevesebb pénzbe kerül és kevéssé bürokratikus, mint egy gázcirkó vagy konvektor beépítése. Továbbá egy valóban fűtésre optimalizált jó energiaosztályú klímával való fűtés jóval olcsóbb lehet egy modern gázcirkónál is. A hűtő-fűtő klímakészülék fűtési üzemben, mint hőszivattyú működik, és az elektromos energia befektetésével annál lényegesen több fűtési hőt szállít a környezetből a helyiségbe (COP tényező).

Inverteres klíma előnyei


Precízebb hőmérséklet-beállítást tesz lehetővé, hiszen nincs "ki-be" kapcsolgatás, így nincs nagy hőmérsékletingadozás sem. Az inverteres klíma fogyasztás szempontjából kevesebbet fogyaszt, mint korábbi, egyszerűbb társai. Általánosságban elmondható, hogy a fogyasztása ~ 30-40%-al kevesebb. A legcsendesebb készülékek 20-22 dB(A) zajszinten működnek. Kisebb teljesítmény = kisebb zaj. Ilyen alacsony zajszintet csak az inverteres klímákkal érhetünk el.Hőszivattyú


A nyugati országokban már évtizedek óta használt és bevált műszaki megoldás, aminek elterjedése Magyarországon is jelentős. Használatával a fűtésköltség akár a kazános rendszerek költségeinek felére is csökkenthetők. A legenergiatakarékosabb fűtési megoldásnak számít. Hűteni és fűteni egyaránt lehet vele: fűt a gáz-, a villanykazán, és hűt a légkondicionálók helyett, HMV tartállyal még a villanybojlert is ki lehet vele váltani.

Előnyei


Jelentős mennyiségű energiát takarítanak meg, különösen a levegő-víz hőszivattyúk. A hőszivattyúval való fűtés jóval olcsóbb, mint a gázkazán használata, felére is csökkenthetnek a fűtési költségek. Helyettesíti a gázkazánt és a szénmonoxid-mérgezés veszélye sem fenyeget. Pénztárcabarát a karbantartása és az üzemeltetése is. Egyszerűen és könnyen összekapcsolható a hagyományos fűtési rendszerekkel. A hőszivattyúk -25 és +45 fok között is működnek, emiatt a szélsőséges időjárási körülmények között is használhatóak. Akár +65 fokos kilépő vízhőmérséklet A hőszivattyú költsége néhány év alatt megtérül.

LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ


Levegő-víz hőszivattyú a levegőből nyeri ki az energiát. Ennek segítségével, valamint a plusz villamosenergiával a vizet felmelegíti. Ez egy olyan ventilációs rendszer, ami a környezeti levegőt beszívja, a hőcserélőjén keresztül lehűti azt, majd ezek után a lehűlt levegőt visszaengedi a légtérbe. Előnye, hogy gyorsan és egyszerűen telepíthető, a beruházási költsége a többi hőszivattyú típusokhoz képest a legalacsonyabb, a meglévő fűtési rendszerhez is könnyen illeszthető. Klíma/Hőszivattyú legfontosabb tulajdonságai: COP mutató: Fűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hányszoros fűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramhoz képest. SCOP: szezonális fűtési hatékonyság. EER: Hűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros hűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramhoz képest. SEER: szezonális hűtési hatékonyság.